PROGRAMMA

PinksterZaan biedt op Tweede Pinksterdag (21 mei) een dag vol historische belevenissen. Op de Zaanse Schans (10-17 uur) zijn drie weilanden ingericht met “wapenfeiten” uit verschillende perioden van de Zaanse geschiedenis. De toegang is gratis. Voor sommige doe-dingen vraagt de organisatie een geringe bijdrage. En een bijdrage voor de organisatie is van harte welkom bij ons info-punt. Vanzelfsprekend betaalt het publiek voor de historisch getinte hapjes en drankjes op het horecaplein.

1574

De Spaanse overheersing in de Tachtigjarige Oorlog eindigde op Tweede Pinksterdag 1574. De naam van de Zaanse Schans verwijst naar de voormalige Kalverschans, een fort van aarden wallen dat hier vlakbij lag. Tijdens PinksterZaan schieten veertien luidruchtige Watergeuzen uit Alkmaar ons te hulp. Vive les Geux! Met muziek, verhalen, twee tenten en een kast vol wapens. Samen met hun is een groepje voetvolk aangewaaid als onderdeel van de staatse troepen, die ook twee tenten meenemen. Ook kun je luisteren naar de spannende vertelling van Flip Valk en gruwelen van een been dat uit het water steekt, terwijl je lekker op één van de hooibalen zit. Het historische muziektrio Hailander bouwt hier regelmatig een feestje met de Watergeuzen. Extra gezellig dus dat hier een horecaplein met biertafels is ingericht, met fris, wijn, bier met een verhaal van Brouwerij HOOP en hapjes van restaurant De Walvis.

17e eeuw

Claes Compaen is een beroemde piraat uit Oostzaan. Deze schurk (gespeeld door Zaankanter Jacob Spaander) vertelt hier aan kinderen over zijn spannende avonturen. Als kaper mocht hij met een vrijbrief van de regering buit maken wat hij wilde. Pssst… er schijnt nog ergens een goudschat verstopt te liggen. Kinderen mogen daar voor €0,50 iets uitpakken, als ze durven… Ondertussen houdt de Schutterij van Amsterdam (die mensen van de Nachtwacht) de boel in de gaten. Wist je dat dit de voorloper is van de huidige politie? En zodra voldoende mensen klaarzitten speelt de Leidse KluchtenCompagnie, een klucht van twintig minuten.

1811

Napoleon was kortdurend de baas in de Zaanstreek. Op dit weiland licht de Zaanse verhalenverteller Giovanni Masetti deze periode toe. Ook loopt hier een losse Napoleontische soldaat rond, aan wie mensen van alles mogen vragen. Wie graag de krijgskunst uit die tijd eigen wil maken mag meedoen aan een workshop met houten wapens. Voor groot en klein! En de leden van Rijdende Artillerie Amsterdam, een groep Napoleontische soldaten, slaan hun mini-kamp op. Net als vorig jaar hebben ze weer een klein kanon meegenomen! Om 10:30, 12, 13:30, 15 en 16:30 uur knallen ze daarmee over de Zaan, rechts van specerijenmolen De Huisman.

En, o ja, tussen alle drukte door staan ook nog twee tenten met historische ambachten. Bij de ene tent kun je zien hoe van wol vroeger stoffen werden gemaakt. En bij de andere tent kun je jezelf een zestiende eeuws kapsel laten vlechten, compleet met linten in je haar.

Share Button