PROGRAMMA

PinksterZaan biedt op Tweede Pinksterdag (21 mei) een dag vol historische belevenissen. Op de Zaanse Schans (10-17 uur) zijn weilanden ingericht met “wapenfeiten” uit verschillende perioden van de Zaanse geschiedenis. Het PinksterZaan-leger is groter dan ooit en bestaat dit jaar uit 35 geronselde soldaten en zo’n twintig historisch geklede acteurs! Voor sommige doe-dingen vraagt de organisatie een geringe bijdrage. Net als voor bijpassende hapjes en drankjes.

1574

De Spaanse overheersing eindigde op Tweede Pinksterdag 1574. Aan de voormalige Kalverschans, een fort van aarden wallen, dankt de Zaanse Schans haar naam. Gelukkig schieten twaalf luidruchtige Watergeuzen uit Alkmaar ons te hulp! Met muziek, verhalen, een tent en wapens. Ook kun je luisteren naar de spannende vertelling van Flip Valk, terwijl je lekker op één van de strobalen zit. Het historische muziektrio Hailander bouwt hier regelmatig een feestje met de Watergeuzen. Extra gezellig dus dat hier een bar is met limonade, maar ook bier van Brouwerij HOOP en wijn. Plus lekkere historische hapjes.

17e eeuw

Claes Compaen is een beroemde piraat uit Oostzaan. Ieder half uur wordt hier een verhaal voorgelezen over deze schurk. Hij mocht met een vrijbrief van de regering buit maken wat hij wilde. Pssst… er schijnt nog ergens een goudschat verstopt te liggen. Kinderen mogen zoeken naar een hebbedingetje voor €0,50. Ondertussen houdt de Schutterij van Amsterdam (die mensen van de Nachtwacht) de boel in de gaten. Wist je dat dit de voorloper is van de huidige politie? Ook in deze tijd voelt muziektrio Hailander zich thuis!

1811

Napoleon was kortdurend de baas in de Zaanstreek. Als hijzelf of zijn zoon jarig was, waren erebogen met witte bloemen verplicht. Een mooiere weiland-entree is er niet! De leden van Rijdende Artillerie Amsterdam, een groep Napoleontische soldaten, slaan hun mini-kamp op. Net als vorig jaar hebben ze weer een klein kanon meegenomen! Om 10:30, 12, 13:30, 15 en 16:30 uur knallen ze daarmee over de Zaan, rechts van specerijenmolen De Huisman.

Share Button