Pinksteren was vroeger het eerste grote zomerfeest en werd uitbundig gevierd, met veel oude, folkloristische gebruiken. Dat begon al met Luilaknacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren. Vervolgens was de optocht met de Pinksterblom – Pinksterbruid, het mooiste meisje uit het dorp – een belangrijk onderdeel van het Pinksterfeest. De oorsprong hiervan ligt al in de Romeinse tijd. De Zaanse Kaper brengt dit aloude ritueel terug, gekleed in achttiende eeuwse kostuums!
Viering van de Pinksterblom
Het mooiste meisje van het dorp werd rijk aangekleed, vaak in het wit en overdadig versierd met gouden sieraden. En ook met zilveren voorwerpen, zoals beugeltassen, tuigjes, lepels en vorken. Deze werden aan haar taille gehangen. Bovendien werd zij getooid met bloemen in het haar en een meitak in haar rechterhand. Hiermee staat zij symbool voor een rijke en vruchtbare oogst.
De Pinksterblom wordt begeleid door vier vriendinnen. In haar linkerhand had zij een zilveren belletje met een fluitje erop, waarmee zij mensen naar zich toe lokte. Zo zamelde de stoet geld in en namen omstanders deel aan het ritueel. ’s Avonds werd van het geld feest gevierd in de herberg. Zien wij u op de avond van 20 of 21 mei in de Herberg?